Lite kort om mindfulness

Mindfulness är en form av avslappning, eller ett sätt att lära sig leva i nuet. Det kan tyckas lätt, men hur ofta spenderar vi inte tid med att grubbla över sånt som hänt oss som vi ångrar eller skulle gjort annorlunda, eller sånt vi önskar ska hända inom en snar framtid. Brukar du kanske planera nästa resa redan innan du varit på den som är planerad om någon månad? Kanske brukar du oroa dig för hur du ska lösa ett problem som du inte har en aning om hur du ska bemöta? Allt som oroar, allt vi ältar och allt som kan hända men kanske aldrig händer, varför lägger vi så stor vikt vid det? Innan jag sprang på begreppet mindfulness trodde jag att jag levde ett balanserat liv. Det är först nu, efter två år av träning med att leva i nuet som jag inser att det går att bli en lugn och fridfull människa som inte ältar och som njuter av allt det viktiga i livet. Jag inser att mindfulness kan låta lite hokus pokus och väldigt onaturligt för många, det tog många veckor innan jag kunde slappna av och göra min första mindfulnessövning på fullt allvar. Det går inte på en dag, och bara så du vet, det går att lära gamla hunder att sitta :)Stanna upp en stund. Stopp.

Vad ser du runt omkring dig? Vad känner du i kroppen? Har du någon människa i din närhet som betyder väldigt mycket för dig men som du näst intill tar för givet? Hur känns det i kroppen? Har du gjort en kroppsskanning någon gång, för att verkligen känna din kropp. Det kräver sin sinnesnärvaro och jag tror, även om det låter lite överdrivet, att alla behöver ta sig tiden att göra det ibland, för att lära känna sig själva på riktigt.

Andas.

Sätt dig ner på en stol. Ta tre djupa andetag. Fokusera inte på något annat än dina andetag. Dyker det upp massvis med tankar i huvudet? Isåfall behöver du nog öva dig på att vara här och nu. Ibland behöver vi tid att blockera våra tankar, att bara vara i nuet.

Det här är allt annat än lätt. Att gå in på djupet av vad mindfulness är skulle ta enormt lång tid. Det handlar om så mycket mer än bara vara här och nu, det handlar om att kunna tackla svårigheter, att lyssna på sin partner, att stanna upp i situationer och följa sitt förnuft. Jag kan lova er att jag inte hade varit där jag är idag om jag inte gått min mindfulnessutbildning de senaste två åren. Tack vare den har jag kommit långt, med mig själv och i min relation. Jag lever nu i en mycket trygg relation med den person jag älskar över allt annat. Jag vet att jag inte hade varit här om jag inte stannat upp i tid.

Om din kropp säger ifrån, om stressen håller på att äta upp dig inifrån så kan jag nästan garantera dig att du behöver lära dig att vara här och nu, att du behöver lära dig lyssna till din kropp. Det finns få saker som är så viktigt som att lyssna på sin kropp.

Eftersom jag inte alls vet vilket sorts intresse det finns för mindfulness bland mina läsare får ni självklart ställa frågor om ni undrar något så ska jag svara efter bästa förmåga. Det här är ett stort begrepp och det finns massvis att lära.

Nya träningskläder?

Träningsgarderoben skulle behöva uppdateras och det finns mycket snyggt att välja på. Jag satt och spanade lite inne på Nelly.com som verkar ha det största utbudet av funktionella och snygga träningskläder. Det här är kläder jag drömmer om ifall pengar inte skulle vara ett problem, för det går inte att sticka under stolen att de snyggaste och bästa kläderna jag hittar faktiskt är de dyrare. Jag är inte en person som bryr mig ett dugg om märken eller liknande och gärna kan köpa från Stadiums egna märke Soc, men jag tycker att de här kläderna är så mycket snyggare och på mig sitter de ofta 1000 gånger bättre än exempelvis Soc.

De här kläderna behöver inte nödvändigtvis bäras tillsammans eftersom alla färger inte passar ihop, det är mest för att gestalta att jag tycker mycket om färg. Jag vill känna mig snygg när jag tränar, för då känner man sig ofta ännu snyggare när man har tränat färdigt, åtminstone gör jag det. Här är mitt urval om jag hade råd att handla nytt och fräscht:
Alla dessa kläder finns hos Nelly.com


Andra dagen med Jillian

För er som läst här den senaste tiden vet att jag blivit lite förälskad i tränings-dvd:n 30 Day Shred av Jillian Michaels. Idag testade jag level 1 för andra gången och har fortfarande rejäl träningsvärk sen första gången. Det ser inte så himla jobbigt ut och jag upplevde inte att det var så särskilt jobbigt heller, men oh boy vad den tog på rätt ställen. Så nu tänkte jag dela med mig av Level 1 från dvd:n då den finns på YouTube. Kanske kan det vara något att testa, det tar bara cirka 25 minuter och är en mycket bra start även för den som aldrig tränat förut.
Enjoy!

Här är en länk till videon eftersom att själva videon inte verkar gå att lägga in här.


Frukost i form av gröt

Jag kan tänka mig att den här frukosten kanske inte ser ut att vara århundradets mest aptitliga till utseendet, men det är otroligt gott och dessutom en riktigt bra start på dagen. Det är nämligen gröt gjord på dinkelflingor, samt tinade hallon och blåbär. Till det blev det en kopp grönt te. Massor med antioxidanter med andra ord.
Strax innan lunch är det dags för ytterligare ett träningspass från Jillian Michaels 30 Day Shred-dvd. Jag har fortfarande träningsvärk från passet för två dagar sen. Som det känns i nuläget är jag otroligt peppad både vad gäller träning och kost. Men som alltid är jag noga med att inget får gå till överdrift. Nyckelordet ska vara ROLIGT inte viktnedgång eller något annat. Det är bara ett långsiktigt mål som jag hoppas kunna förverkliga längs vägen. Så fort det roliga försvinner i träning och kost försvinner också motivationen. Utan motivation händer inte mycket vill jag lova.
Hoppas ni alla får en fin dag :)

Kvällssnacks

Då och då får jag ett väldigt sug efter något sött på kvällarna. Godis är inte längre ett alternativ för mig under vardagskvällarna, förutom de kvällar då jag tar mig en bit mörk choklad förstås. Istället har jag hittat alternativ, som på bilden här när jag tar mig en kopp rooiboste och lite färsk ananas. Det är mumsigt och sött. Jag har mina tips för att inte bli frestad att stoppa något onyttigt sött i munnen på kvällen.
 • - Förbered en lista eller liknande med veckas mellanmål/kvällsmål i förväg så du vet vad som finns hemma annat än den där chipspåsen från förra helgen. Några tips är färsk frukt, riskaka med avokado, vaniljyoghurt, nötter, hemmagjorda powerbars, etc.
 • - Drick vatten eller en kopp te med lite honung, gärna något fruktigt om det är något sött du är ute efter.
 • - Sysselsätt dig. Många gånger vill man äta för att man inte har annat för sig. Ta fram en stickning, spela lite spel, ring bästa kompisen, ta en promenad.
 • - Gräm dig inte om du råkar stoppa in lite godis någon kväll, man måste faktiskt få unna sig ibland, men låt inte sockersuget ta över, och låt det inte bli för ofta. Även själen behöver något gott ibland, men det finns gränser.
 • - Ha en ätardag i veckan då du får äta det du älskar mest, chips, godis eller vad helst det kan vara. Jag älskar mina chips på fredagar. Det är så jag slappnar av efter en stressig vecka, och de plockar jag inte bort i första taget.
 • - Baka något du är sugen på och säg till dig själv att du får smaka litegrann om du först äter exempelvis en banan. För mycket förbud mår ingen bra av, men se till att kompromissa med dig själv för att skapa en balans.
 • - Borsta tänderna. Ofta vill man inte stoppa in något sött i munnen när man känner tandkrämssmak.
 • - Var här och nu när du äter ditt kvällssnack så smakar det så mycket godare än om du bara slänger in det i munnen.

Lätt frukost

Imorse vaknade jag upp med träningsvärk, vilket känns mycket förvånande i och med att passet jag tränade endast var 20 minuter långt. Det visar dock att det är effektiviteten i träningen som är viktig, inte längden på passet. Jag är imponerad av upplägget och det faktum att det faktiskt gav något att träna så "lite".
Dagen jag har framför mig är så gott som oskriven, förutom en tur till affären för att handla ingredienser till veckans frukostar och middagar. Jag har bläddrat i vår härliga bok Juicer & Smoothies för att få lite inspiration. Nu på morgonen tog jag dock vad vi hade hemma. Igår kväll plockade jag upp lite jordgubbar ur frysen för att lägga på tining över natten. Jag blandade även till lite havregryn, linfrön och solroskärnor att ha i blandningen för att göra den mer mättande. När jag mixade det imorse blev det även en skvätt mellanmjölk. Sammanlagt blev det 2 dl smoothie samt en banan och jag känner mig mätt. Det blev en sen frukost och därmed ingen stor sådan eftersom det snart är dags för mellanmål.
Mitt mål för dagen är att promenera sammanlagt en mil, vilket inte borde vara något större problem i och med att jag tänkte ta tunnelbanan en bit och sen gå resten av vägen in till stan. Att gå härifrån in till stan tar nämligen två och en halv timme, och riktigt så hurtig känner jag mig inte.
Jag har även hittat en liten utmaning inne hos Stay Fit, en träningsblogg jag följer sedan en tid. Tänkte sätta mig in i vad utmaningen går ut på och se om det kanske kan vara något för mig. Är det någon annan som tänkt vara med?

Var här och nu

Det finns många tillfällen i mitt liv då jag känt mig redo att dra täcket över huvudet och aldrig någonsin vakna igen. Vissa erfarenheter är alldeles för personliga för att delge här, medan andra är sådana som gett mig styrka utöver det vanliga. Min mamma gick bort när jag var 11 år gammal. Det kan tyckas att ämnet är lite udda att ta upp i en blogg som den här, men det känns faktiskt mycket naturligt. I och med hennes bortgång har jag fått lära känna en annan sida av mig själv, en sida som många inte (lyckligtvis) behöver uppleva förrän långt senare än i vuxen ålder. Jag har fått lära känna mina känslor, hur jag fungerar i mycket svåra situationer och vad jag gör med mig själv.
Anledningen till varför jag tar upp det här handlar främst om det faktum att jag känner många som varit med om svåra saker och som tagit till exempelvis mat för att stilla de svåra känslorna. Jag är uppväxt i en familj där vi pratat om det som händer och sker, vilket då i sin tur har resulterat i att jag inte behövt trycka undan det jag känner, utan istället kan ta till vara på mina känslor och leva i dem. Ett tag resulterade detta dock till att jag blev överdrivet känslosam och blev diagnostiserad med något som kallas instabil personlighetsstörning. Detta är dock någonting jag levt med i hela mitt liv men som yttrat sig extra tydligt efter två mycket svåra upplevelser i mitt liv. Jag har alltid varit en känslomänniska, men när jag var tvungen att gå igenom vissa svårigheter i mitt liv utvecklades jag till en person som reagerade extra starkt på alla sorters känslor, oavsett åt vilket håll de gick. Tack vare två års intensiv terapi är jag nu på banan och har mycket goda kunskaper om hur man bäst hanterar sina känslor, tankar, ångest och liknande. Individualterapi såväl som gruppterapi har lärt mig knepen. Jag vet inte var jag skulle vara om det inte vore för dessa två år och min alldeles fantastiska terapeut.
För mig handlar hälsa inte enbart om fysisk hälsa utan även om psykisk hälsa, som ni kanske förstår när ni läst texten här ovan. Träning är inte viktig enbart för kroppen, utan även för själen. Mindfulness har kommit att bli ett mycket viktigt begrepp för mig. Mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet och är en del av den terapiform jag var delaktig i under två år, nämligen DBT, Dialektisk Beteendeterapi.
Jag vill dela med mig av mina främsta tips för att vara här och nu, det finns väldigt många, men dessa hjälper mig.
 • - Ta några minuter varje dag då du sätter dig ner och känner igenom kroppen. Hur känns den? Är den spänd? Avslappnad? Har du ont någonstans? Pirrar det av lycka i magen? Vad känner du?
 • - Välj en aktivitet varje dag då du är helt och hållet mindful. Ett exempel är när du dricker ditt morgonkaffe. Tänk enbart på ditt kaffe. Ägna dig helt och fullt åt att mäta upp kaffet, hälla i vattnet, lyssna till ljuden som uppstår, känn efter hur det doftar. Vilka tankar väcks när du ägnar dig åt ditt kaffe? Använd alla dina sinnen till att befinna dig i stunden.
 • - Om du är upprörd över någonting - andas. Det kan låta banalt, men det hjälper. Djupandning med långa djupa andetag tar ner dig på jorden och gör dig mindre hetsig och hjälper dig att klara mer än du tror.
 • - Fundera över sådant som varit positivt i ditt liv just idag. Kanske kan det vara att din sambo lämnade kvar den sista smörgåsen till dig, eller att solen skiner, att det fortfarande är plusgrader ute, att du hade råd att köpa den snygga tröjan du suktat efter eller att det så otroligt skönt att kunna slappna av i ett härligt skumbad på morgonen.
 • - Unna dig något som gör dig lycklig.
 • - Visa någon i din omgivning hur mycket han/hon betyder för dig.
Ärligt talat skulle jag kunna lista massvis av saker du skulle kunna göra för att bli en lyckligare person. Jag kommer säkerligen återvända till ämnet fler gånger eftersom jag själv vuxit oerhört som människa tack vare mindfulness. Troligtvis kommer ni vara precis som jag var i början, otroligt skeptiska. Det kändes oerhört löjligt och onaturligt, men allt eftersom tiden gått har det blivit en naturlig del av livet. Jag mår så oerhört mycket bättre som person idag när jag kan vara här och nu och inte i framtid eller dåtid. Njut av nuet!

Första dagen med Matdagboken

I och med att jag tagit första steget till ett hälsosammare liv har jag också hittat ett verktyg som ska hjälpa mig med det hela. Matdagboken är en plats jag hittade för ett tag sen där man enkelt kan hålla reda på kalorier, träning och information kring vad som är passande att äta och liknande. Här är en print screen på min första dag hos matdagboken. Jag har valt att ha 500 kaloriers underskott vilket motsvarar en viktnedgång på cirka ½ kilo i veckan. Mer än så behövs egentligen inte för mig då jag har tänkt gå ner 5-7 kilo. Mitt främsta fokus ligger inte heller på viktnedgången utan att få en balans mellan mat och träning så att jag på ett bra sätt kan strama upp kroppen och bli piggare.
Det tar lång tid att räkna kalorier men det är värt det såhär i början eftersom jag fått en liten chock gällande hur mycket kalorier vissa saker faktiskt innehåller. Det blir lite som ett wake-up call.
Att träna med Jillians tränings-dvd som jag gjorde tidigare idag var riktigt roligt! Varje minut kändes värt det och jag önskar inte att jag hellre hade ägnat mig åt något annat. Jag kunde vara här och nu i träningen och känna att det faktiskt gav något. Dock hoppar jag nog upp till Level 2 på en gång eftersom jag känner mig snäppet mer vältränad än vad man "ska" vara i Level 1.
De närmsta dagarnas frukostar är planerade och jag inser att jag gärna skulle vilja ha lite finare glas och tallrikar för att kunna presentera allt snyggt. Tanken är att jag ska fotografera min frukost då och då för att inspirera såväl mig själv som andra till att äta frukost. Det är väldigt lätt att bara slänga i sig frukosten och sen inte tänka mer på det. I och med att man fotograferar maten blir det lite mer eftertanke bakom det hela.
Nu ska jag krypa upp i soffan tillsammans med min läsplatta och läsa ut boken Mats och Anna bor inte här längre. Kanske hinner jag börja på Eldvittnet ikväll också, vem vet.

Motivationen har hittat hit!

Det är dags att påbörja ett roligare, nyttigare, piggare och mer händelserikt liv. Anledningen till varför jag startar med det här nu och inte dröjer med det fram tills efter nyår, som de flesta andra, handlar om att jag helt enkelt hittat motivationen just här och just nu. Varför då vänta?
Tanken med den här bloggen är väl egentligen att jag ska dela med mig av min träning, vad jag äter, hur jag lever och mina tankar kring upp -och nedgångar. Jag hoppas det här kan bli en inspiration även för andra.
As of today har jag provat Jillian Michaels (tränare i Biggest Loser USA) tränings-dvd 30 Day Shred och har någon förhoppning om att det ska ge resultat. Dvd:n börjar lite lugnt på nivå 1 med ett 20 minuter långt träningspass. Lite lagom vill säga. Samtidigt som jag nu påbörjat min träning har jag också påbörjat en matdagbok för att se hur mitt intag av kalorier ser ut. Det här är inget jag kommer fokusera på i längden utan mer för att få begrepp om jag äter tillräckligt eller inte.
Imorgon ska kylskåpet fyllas med mumsigheter i form av färska hallon och blåbär, gojibär, yoghurt, färsk frukt, sallad, protein och liknande. Frukosten ska få en något mer varierad form än tidigare, speciellt nu när jag har tid att planera lite. Nästa arbetsdag är först på torsdag och då inte heldag. Tack vare detta kan jag ta saker och ting i mitt tempo och få in någon form av rutin som jag sedan kan följa när vardagen kommer igång. Någon form av detox blir troligen också aktuell inom en snar framtid. 

Nu är det dags att hoppa in i duschen för att sedan förbereda middag.

RSS 2.0